Author: Motra Ime

A mund të ndikojë aborti që kam patur më parë (apo më shumë se një abort) në mundësitë e mia për të mbetur shtatzënë? Ndoshta jo. A ndikon aborti mëparshëm rreth mbetjes shtatzënë? Megjithatë, në raste të rralla, dilatimet multiple dhe kyretazhet (pastrami i mitrës i njohur poashtu si D&C) mund të shkaktojë dhëmbëza në krye të qafës së mitrës apo mbrenda mitrës. Procedura e quajtur histeroskopi (kur një kamerë e vogël vendoset përmes qafës së mitrës tuaj në zgavrën e mitrës) mund të përdoret për të kontrolluar problemin dhe zakonisht mund të riparojë çështjen e dhëmbëzave njëkohësisht. Por edhe…

Read More

Belbёzimi mund tё shfaqet pёr herё tё parё në këto forma: trembje tronditёse, xhelozi midis vëllezёrve dhe motrave, humbja e një njeriu tё afёrm, tёrmet dhe ndjenja ankthi tё ndryshme. Belbëzimi vihet re te fёmijёt gjatё moshёs 3-5 vjeç, pikёrisht nё periudhёn kur truri i fёmijёs zhvillohet shpejt dhe arrin njëkohësisht të kuptojë dhe të mendojë shpejt, por aftёsia pёr t’i shprehur mendimet nuk ёshtё e njёjtё me atё tё trurit. Ndaj dhe fёmijёt nё kёtё moshё nuk arrijnё të flasin po aq shpejt sa mendojnё. Shpejtësia e buzëve dhe e gjuhës ende nuk ёshtё aq e shpejtё sa ajo…

Read More

Ehlu sunneti në themelet e besimit (bazat e fesë) mbështeten në ate me të cilën ka ardhur Pejgamberi. Dhe esenca e fesë është; besimi në ate me të cilën ka ardhur Pejgamberi, sikur që u sqarua më parë. Dhe mu për këte është se dy ajetet e fundit të sures Bekare kanë një rëndësi të madhe, ngase ngërthejnë në vete këtë esencë, që nuk është në ajete vecc këtyre dy ajeteve. Në sahihejnet (dy sahihet, sahihul-Buhari dhe sahihul-Muslim), përcillet nga Ebi Mes’ud Ukbe ibën Amr, nga Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, se ka thënë: “”Kush i lexon dy ajetet e…

Read More

Kur martohesh, nuk merr vetëm grua, por e merr gjithë botën. Prej këtij momenti e tutje, ajo çdo ditë do të jetë partneri yt, shoqëruesi yt dhe shoku yt më i ngushtë. Ajo do të ndajë momentet me ty, do të ndajë ditët, lotët. Ajo do të ndajë kënaqësinë dhe dëshprimin me ty, sukseset dhe dështimet, ëndërrat dhe frikat. Kur të sëmuresh ajo do të kujdeset më së miri për ty, kur të duhet ndihmë, ajo do të bëjë çmos për ty. Kur të kesh ndonjë sekret, ajo do ta ruajë; kur të duhet këshillë, ajo do ta…

Read More

Kape të sotmen, e nesërmja nuk është e jotja Pasi mora vesh për vdekjen e një miku musliman, fillova të mendoj se sa e shkurtë dhe e shpejtë është jeta, dhe se unë jam larg tij vetëm sa të mbyll dhe të hap sytë. Vdekja është një realitet nga i cili askush nuk mund të ikë. Ajo afrohet çdo ditë e më afër, çdo orë, çdo minutë. E pyeta veten, nëse do të vdisja sot, a do të isha ajo që i kam bërë të gjitha veprat për të siguruar rizanë (Kënaqësinë) e Allahut, dhe për t’iu shmangur Zemërimit të…

Read More

Flokët e mendjelehtësisë Koha që mbahet mend, është periudha e filmave historikë rreth historisë së Britanisë, ku kur shihej në to një grua e mbuluar me shami ishte gjë mjaft normale. Nëse surfojmë në internet, mund të fillojmë të besojmë se shamia (mbulesa, velloja) fillon dhe përfundon me Islamin, ose se është një pjesë përbërëse e fustanit të martesës. اështja e ndalesës për të mbajtur shami në Francë shërbeu vetëm për të treguar se sa shumë ajo është e bazuar në reagimin emocional, aq të thellë sa që ka një të kaluar në të. Një keqinterpretim tjetër është se shkaku…

Read More

Hekurosja është pa dyshim një nga punët e shtëpisë më të urryerat! Por duke zbatuar disa rregulla në fazën e larjes dhe të tharjes, ju mund ta përdorni hekurin e rrobave shumë rrallë, por ama pa dalë xhiro me veshje të zhubravitura sikur ju dhe të afërmit tuaj të ishit të lënë pas dore! Nëse do të braktisni hekurin, do të keni shumë avantazhe: para së gjithash do të keni më shumë kohë. Por ju do të mund të kurseni edhe energjinë elektrike, duke shmangur faturat e larta të dritave. Po kështu, nuk do të ndieni më dhembje beli, shpine…

Read More

Vargje te Nipit te Aliut r.a mbi udhetarin e kesaj bote. Nuk janë Shami dhe Jemeni vende të mërgimitMërgimi i vërtetë është drejt varrit dhe qefinitUdhëtimi është i largët e ushqimi s’më mjaftonForca më është dobësuar e vdekja po m’kërkonKam mbi supe mëkate të cilat nuk i diVec Allahu i ka ditur në dukje e fshehtësiMë ka lënë në jetë sa i butë është treguarKur shtoheshin mëkatet Ai i ka mbuluarSa orë edhe ditë kalojnë pa pendimPa u mërzitur pa qarë dhe pa frikësimUnë vetë i mbylla dyert gjithnjë duke mëkatuarE syri Allahut përherë më ka shikuarAh, për gabimin e…

Read More

Ai që nuk ka të holla në kuletë, në gjuhë duhet të ketë mëndafsh. (urtësi malajziane) Allahu i Madhëruar shpezëve u dhuron ushqim por patjetër duhet fluturuar për të. (urtësi holandeze) Birin trajtoje si princ gjatë pesë vjetëve të para, pastaj, gjatë dhjetë vjetëve në vijim si rob, e më pas si shok. (urtësi indiane) Brengat largoji duke i vendosur në xhepin tënd të shqyer. (urtësi kineze) Çdo njeri ia krijon vetes autoritetin. (urtësi angleze) Dashuria dhe parfumi nuk fshihen. (urtësi kineze) Dashuria e cila ushqehet me dhurata gjithnjë mbetet e uritur. (urtësi angleze) Dashuria mbetet aq sa mbetet pasuria.…

Read More

“Motra Ime” është një iniciativë vullnetare jo fitim prurëse e cila ka si qëllim që të organizojë kontributet e femrës muslimane për të realizuar ngritjen e përbashkët të femrës dhe familjes muslimane në dimensionet fetare, edukative dhe profesionale. Për të realizuar qëllimin e përshkruar, iniciativa aktivitetin e saj e bazon në burimet e dijes dhe dispozitave: Kuranin dhe traditën e të Dërguarit, të kuptuara dhe të sqaruar sipas metodologjisë së saktë të të parëve tonë të mirë. Iniciativa do të tentoj që të sjellë pranë femrës myslimane shqipfolëse parimet, arritjet dhe dobitë e përgjithshme njerëzore të cilat nuk bien ndesh…

Read More