Author: admin

Maria Montessori është një nga të paktat pedagoge që ka ndihmuar në revolucionarizimin e mënyrës së rritjes së fëmijëve gjatë shekullit 20. Ajo ishte e mirënjohur për formulimin e këshillave të shkurtra dhe të paharrueshme për prindërit njofton Femrasot Në vazhdim iu paraqesim disa këshilla të vlefshme që ia vlen ti lexoni dhe praktikoni ato. 1. Fëmijët mësojnë nga ambienti që i rrethon. 2. Nëse një fëmijë kritikohet vazhdimisht, ai mëson të ndëshkojë të tjerët. 3. Nëse fëmija lavdërohet shpesh, ai mëson të vlerësojë të tjerët. 4. Nëse kundrejt fëmijëve tregoheni armiqësor, ai mëson të luftojë. 5. Nëse jeni…

Read More

Ramazani, për prindërit sjellë edhe një kënaqësi shtesë: Ndarjen e kësaj kohe të vyeshme me fëmijët e tyre. Ky muaj është koha ideale për tu lidhur më tepër me familjen e posaqërisht me fëmijët, të cilët nuk do të përtojnë të ju bashkangjiten në ibadetet e përshtatshme për ta. Poashtu, më poshtë i gjeni disa mënyra për ti përgatitur ata me muajin e bekuar të Ramazanit. Prindërit musliman që jetojnë në vende ku muslimanët nuk janë shumicë, janë ankuar se komuniteti i tyre nuk po arrin të organizohet që Ramazani dhe Bajramet të festohen si ngjarje madhështore, ashtu si u…

Read More

Biri im, fale këtë nënë ndonjëherë të lodhur, nganjëherë nervoze… fale këtë nënë që nganjëherë mendon për larjen e enëve dhe jo për të qenë me ty… fale këtë nënë që nganjëherë përpiqet të flejë një orë më shumë… Fale këtë nënë që ndonjëherë qan duke ju mbajtur në krahët e saj, por për lumturinë e pastër e të pasurit pranë… Fale këtë nënë që nganjëherë nuk pushon edhe gjatë natës. Fale këtë nënë që ndonjëherë qesh me shijen e fjalëve të thëna gjysmë… Fale këtë nënë që ndonjëherë ju shikon dhe nuk mund t’ju ndihmojë, por ju thotë “çfarë…

Read More

Paralelisht me nxitjen dhe zhvillimin e shprehive higjienike, të punës dhe kulturës së sjelljes, tek fëmijët duhet zhvilluar edhe shprehitë “fetare”. Me këtë nënkuptohet leximi i Bismelës para ushqimit, veshmbathjes ose para fillimit të çdo pune të mbarë, leximi i lutjeve të shkurtra e deri te falja e namazit dhe të praktikuarit e agjërimit. Në Islam, zhvillimi i shprehive fetare është në lidhje të ngushtë me shprehitë higjienike (larja e duarve para dhe pas ngrënies, larja e dhëmbëve pas bukës, larja e trupit, marrja e abdesit). Në shprehitë fetare bën pjesë edhe edukata e bukur, komunikimi dhe sjellja me të…

Read More

Shejma Numan Është tepër me rëndësi të meret iniciativë për lehtësimin e metodave, që fëmijëve tanë t’ju ofrojmë në brendësine e tyre kulturë apo qëndrueshmëri në veten e tyre, vetëbesim në vetveten e tyre se ata janë të dashur tek të tjerët. Poqëse ne nuk përdorim të tilla metoda gjatë edukimit të fëmijëve tanë, atëherë ata shumë lehtë drejtohen krimeve, narkomanisë, epshit shtazarak me përmasa të mëdhaja. Ndërsa këta dhjetë rrugë do të shërbejnë si çelësat e këtyre dyerve për tu arritur ky edukim plotësisht, pra do ti ndihmojnë fëmijut me përmasa të mëdha në vetëbesimin e tij si…

Read More

(E vërejta këtë foto në një faqe të përhapur në rrjetin social facebook) SubhanAllah! Çfarë shtrembërimi i hixhabit, jo vetëm për jo-muslimanët, por posaçërisht për vajzat tona të reja muslimane. Nuk është çudi se pse ato po kanë vështirësi për ta kuptuar konceptin e hixhabit dhe fatkeqësisht të kenë probleme me imazhin e trupit. Para se të shpjegoj arsyen kryesore të veshjes së hixhabit për vajzat tona të reja, më lejoni t’i pyes ata të cilët realizuan (punuan) këtë imazh: 1. Po vajza të cilat nuk do të martohen kurrë, çfarë është hixhabi për to? 2. Si duhet shpjeguar hixhabin…

Read More

Nëse e pyetni një nënë se a është e lumtur që ka fëmijë, ajo zakonisht do të thotë “Po”. Në realitet, në mbarë botën, fëmijët janë në krye të listës së gjërave me të cilat më së tepërmi ndiejmë kënaqësi. Mirëpo, psikologët të cilët analizojnë lumturinë, shpesh flasin për gjendjen e ndryshme të gjërave. Të jesh nënë e një fëmije të vogël (posaçërisht më të vogël se tre vjet), është përvojë e cila paguhet dhe e cila na mbushë, por njëkohësisht mund të ndikojë në mënyrë drastike në sjelljen tonë. Peter Ubel, profesor i mjekësisë dhe psikologjisë në universitetin e…

Read More

To understand the new smart watches and other pro devices of recent focus, we should look to Silicon Valley and the quantified movement of the latest generation. Apple’s Watch records exercise, tracks our moves throughout the day, assesses the amount of time we are stood up and reminds us to get up and move around if we have been sat for too long – let’s not forget Tim Cook’s “sitting is the new factor” line. Diana saves Steve Trevor who has crashed on Themyscira. He warns her of the great war, World War I, raging across the globe. Wonder Woman…

Read More

To understand the new smart watches and other pro devices of recent focus, we should look to Silicon Valley and the quantified movement of the latest generation. Apple’s Watch records exercise, tracks our moves throughout the day, assesses the amount of time we are stood up and reminds us to get up and move around if we have been sat for too long – let’s not forget Tim Cook’s “sitting is the new factor” line. Diana saves Steve Trevor who has crashed on Themyscira. He warns her of the great war, World War I, raging across the globe. Wonder Woman…

Read More

To understand the new smart watches and other pro devices of recent focus, we should look to Silicon Valley and the quantified movement of the latest generation. Apple’s Watch records exercise, tracks our moves throughout the day, assesses the amount of time we are stood up and reminds us to get up and move around if we have been sat for too long – let’s not forget Tim Cook’s “sitting is the new factor” line. Diana saves Steve Trevor who has crashed on Themyscira. He warns her of the great war, World War I, raging across the globe. Wonder Woman…

Read More